Blog
Afl. 41 In stilte ontkiemt het Zijn
Klik HIER voor YouTube filmpje
Ida Madama. Het is altijd weer spannend om te kijken van wat wordt het thema van een bepaalde uitzending. En voor deze uitzending hebben we gekozen voor het thema stilte met allerlei connotaties daar omheen. En dat past natuurlijk ook wel in deze tijd. We zitten in december 2024, Stille Dagen, vroeg donker. En jij hebt daar ook een lied daarover over. Niet voor dat donker, maar je hebt een prachtig gedicht geschreven en dat heet stilte.
Madama: Inderdaad, dat heb ik al een tijdje geleden geschreven. Maar het is tijdloos.
Afl.40 Collages van de Ziel
Klik HIER voor Youtube filmpje
Ida: Madama. Vandaag staan we weer voor een hele interessante opgave. Namelijk, we hebben een paar collages uitgezocht en de eerste daarvan lijkt heel eenvoudig, maar heeft ook een hele diepe laag. En de titel daarvan is. 'Niets houdt mij meer tegen. Ik ben vrij om mij overal te bewegen'. En je zei net dat is ook een tekst die voorkomt in Hemelpoorten. Ja. Kun jij iets meer over die collage vertellen?
Afl. 39 De Transformatie van Pijn in Zijn: Een reflectie op 'Stabat Mater'
Klik HIER voor Youtubefilmpje
Ida: Madama je hebt het een keer gehad over alle kunstboeken die je maakt. En het leuke is je hoeft maar zo'n boek open te slaan en je ziet niet alleen collages, maar ook heel veel gedichten. En zo sloegen wij boek 34 open en kwamen we bij het gedicht Stabat Mater, wat eigenlijk ook een heel actueel gedicht is, ook al is het geschreven in 1989. Het gedicht is in het Engels. Jij gaat het zo meteen voorlezen en daarna ga ik vragen stellen, zodat de betekenis van het geheel ook steeds duidelijker wordt. Wil je het lezen nu?
Madama: Ja. Even kijken. Stabat Mater.
Afl. 38 5D: De Mystiek van het Dagelijks Leven
Klik HIER voor YouTubefilmpje
Ida: Madama. Vorige keer hebben we het gehad over jouw bijna doodervaring en wat een enorme impact dat heeft gehad op jouw leven en werk. En een van de dingen die we toen gezegd hebben is dat je toen daarna eigenlijk ook heel sterk op zoek was naar: wat is essentie? En dat heb jij ook voor een deel gevonden in de mystiek. En nu hebben veel mensen bij het woord mystiek zoiets van oh jee, ik haak af, dat wordt mij te zweverig. Maar ik ken jou langer dan vandaag en ik weet dat mystiek totaal niet zweverig is. Dus ik zou in de eerste plaats willen vragen wat betekent mystiek voor jou?
Madama: Oké, dat is best een beetje een dubbele vraag. Wat is mystiek? Is weer wat anders dan wat betekent mystiek voor jou.
Afl. 37 Cosmic Crash
Klik HIER voor Youtubefilmpje
Ida: Madama. We gaan vandaag een podcast maken en ik heb er ongelooflijk veel zin in, want we hebben een pauze ingelast tijdens de zomermaanden. Niet stilgezeten, integendeel. We hebben onder andere alle afleveringen die we tot nu toe hebben, de 36 afleveringen, staan ook allemaal op YouTube, kanaal Margareth Adama. Dus iedereen kan nu ook met beeld erbij zien waar al die prachtige podcasts over gaan. En we zijn nu dus bij nummer 37. En dat wordt een podcast waarin wij een Ritual Art Construction gaan bespreken. Ik denk dat je eerst nog eens even moet teruggrijpen op waarom die naam? Ritual Art Construction.
Afl 36 Coronation of Matter: Een Ode aan Kunst en Verandering
Klik HIER voor YouTube filmpje
Ida: Madama. Vorige keer hebben we de Hommage aan Dali gehad. En je hebt in de loop van je leven heel veel Hommages gemaakt aan kunstenaars, waaronder een Hommage aan Pablo Picasso. En daar heb je ook een gedicht bij Coronation of Matter, wat eigenlijk ook qua tekst weer super actueel is, dus daar zullen we ook later op ingaan. En dat gedicht heb je ook gezongen op een concert in Capelle Almadama, onze galerie indertijd in Amersfoort. Dus dat concert gaan we ook zeker aan het eind van deze podcast weer laten horen. Dat is een super registratie geweest. In de eerste plaats ga ik je nu vragen wil je het gedicht voorlezen?
Madama: Ja ik zal even kort waarom Pablo Picasso. Natuurlijk niet moeilijk, iedereen kent hem en voor mij was het in ieder geval het allerbelangrijkste dat hij de kunst van verandering, dat hij dus alles transformeerde: vormverandering.
Afl. 35 De Rekbaarheid van Tijd
Klik HIER voor het YouTube filmpje
Ida: Madama. Vorige keer hebben we een Hommage aan Dalí gebracht in de vorm van het Requiem voor Dali. En dat heb jij ook gezongen. Dat is het tweede deel van de podcast, nummer 34. Voor degenen die dat nog niet gehoord hebben, was een super registratie van een concert van 25 jaar geleden, maar geweldig om nog een keer te horen. In elk geval als je vanaf ongeveer minuut 28 alleen het concert wil luisteren in aflevering 34, nou dat is ook helemaal fantastisch. Toen hebben we eigenlijk daarna bedacht dat daar een waanzinnig mooi apart object wat jij gemaakt hebt bij hoort, ook geïnspireerd op Dali en dat heeft ook te maken met tijd en misschien kan je daar meer over vertellen.
Afl. 34 Madama eert Dali in haar Requiem
Klik HIER voor YouTubefilmpje
Ida: Madama. Vandaag gaan we het hebben over een Requiem voor Dali. Bijzonder is dat je dat Requiem al gemaakt hebt voordat hij was overleden, namelijk in 1988. En waar komt die fascinatie voor Dalí bij jou vandaan?
Madama: Nou, het is een combinatie eigenlijk. Inderdaad heb ik het al voorvoeld. En ja, niet dat het nou zo moeilijk was hoor, want hij had al Parkinson en er waren natuurlijk al een soort van berichten. Maar ik was toen heel erg bezig, ik had een uitnodiging voor een expositie, ik had een galerie Villa Baranka. Daar gaan we later nog weer eens uitgebreid over hebben en toen kreeg ik ook een aanbod om dus de gravures en etsen van Dali te exposeren. En toen maakte ik het project A Dali Adama en dat is eigenlijk een enorm groot ding geworden.
Afl. 33 Bestemming en Afstemming: Het Pad naar Innerlijke Harmonie
Klik HIER voor het YouTube filmpje
Ida: Madama. Een thema dat vaker in je werk terugkomt is bestemming. Wat is mijn bestemming? Het is een vraag die ook heel vaak gesteld wordt door de mensen die je krijgt in je coaching praktijk. Maar wat betekent bestemming eigenlijk?
Madama: Ja, goeie vraag. En dan kan je ook weer alle kanten mee op. Nou, ik vind in de eerste plaats het woord bestemming. Je kunt het woord ontleden: be, dat vind ik altijd leuk in het Engelse be = zijn naar stemming. Dus om in de stemming te zijn, maar ook de stem Ik Ben. Dus het feit dat je al zegt de stem en stemming betekent al dat het dus een frequentie is. Zoals je een piano ook op stemming brengt. Dus je probeert dan de harmonie, de frequenties. Dus dat zijn gewoon al de eerste associaties die je hebt bij bestemming. Verder heb ik inderdaad in de Tao van het Ik Ben het prachtige driehoekje gecomponeerd van bestemming afstemming en instemming.